OM OS

Du har uden tvivl set flere linjeløb i cykling, end hvad du ved af - selvom du ikke er den store cykelsportsentusiast. Linjeløb er nemlig den mest anvendte form for cykelløb.

Vi gennemgår i denne artikel de forskellige former for landevejsløb, så du nemt kan kende forskel på linjeløb og de andre landevejsløb.

Linjeløb - det klassiske cykelløb

Linjeløb er faktisk den mest kørte form for cykelløb - både når det gælder løb for amatører og professionelle. Det er nemlig linjeløb, der køres i de fleste løb.

I et linjeløb er der en samlet start, hvor alle rytterne sendes samlet ud på ruten. Derfra gælder det om at komme først over målstregen og vinde løbet eller etapen.

Når du kører et linjeløb, vil løbene, uanset om de er enkelte løb eller etaper i et etapeløb, være på mellem 150 og 250 km. Her afhænger længden tit af rutens sværhed. Har du flere stigninger, så vil det oftest give en linjeløbslængde på de 150 km - nogle gange endda under.

Er ruten derimod meget flad, hvor der er stor sandsynlighed for, at feltet af ryttere kommer samlet i mål, så vil ruten oftest være på over de 200 km.

Den vel nok største modsætning til linjeløbet er enkeltstarten, hvis vi holder os til landevejsløbene. På enkeltstarterne sendes rytterne afsted på ruten, som oftest er markant kortere end ved linjeløb. Enkeltstarterne kaldes for kampen mod uret, for her gælder det om at køre ruten på korteste tid.

Etapeløb som Tour de France består af både linjeløb og enkeltstarter. Når det gælder VM og OL, kørers der om medaljerne i de enkeltstående discipliner, så en rytter kan faktisk godt bliv verdensmester i både linjeløb og enkeltstart.